inhoud van de pagina
Woordenlijst
direct toegang
<<BIND 4%
BIND (Berkeley Internet Name Domain) is een vrije DNS server heel vaak gebruiken op Internet om domeinnamen naar IP adressen te verwijzen.
<<Blog 4%
Een weblog, of ook wel blog, is een website die regelmatig - soms meerdere keren per dag - vernieuwd wordt en waarop de aangeboden informatie in chronologische volgorde wordt weergegeven. Wie een weblog bezoekt, treft dan ook op de voorpagina de recentste bijdrage(n) aan. De auteur biedt in feite een logboek van informatie die hij wil delen met zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het hier om tekst, het kan ook om foto's (een fotoblog), video (vlog) of audio (podcast) gaan. Weblogs bieden hun lezers ook veelal de mogelijkheid om - al dan niet anoniem - reacties onder de berichten te plaatsen of een reactie via een Trackback-mechanisme achter te laten. Blogs zijn gebaseerd op webapplicaties die het aanpassen van de informatie vermakkelijken. Hier zijn er voorbeelden van vrije blog software: WordPress , DotClear , Blog:CMS , ...
<<ClamAV 4%
Clam AntiVirus (ClamAV), is een veelgebruikte antivirussoftware voor Unix . Het wordt met name gebruikt op mail servers om e-mail met virussen te ontdekken. ClamAV is vrije software onder GPL . Begin maart 2005 herkende het pakket 31000 virussen. Er worden gemiddeld 56 nieuwe virussen per dag aan het pakket toegevoegd. ( http://www.clamav.net ).
<<CMS 4%
Een contentbeheersysteem of contentmanagementsysteem is een webapplicatie die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren. Als afkorting wordt ook wel CMS gebruikt, naar het Engelse "content management system". Een functionaliteit van een CMS is dat gegevens zonder lay-out (als platte tekst) kunnen worden ingevoerd, terwijl de gegevens worden gepresenteerd aan bezoekers met een lay-out door toepassing van sjablonen. Een CMS is vooral van belang voor websites waarvan de inhoud regelmatig aanpassing behoeft, en de inhoud in een vaste lay-out wordt gepresenteerd aan bezoekers. Voorbeelden zijn weblogs en websites die actuele informatie presenteren, bijvoorbeeld online kranten of fotogalerijen . De meeste gebruikte vrije CMS zijn : Joomla! , Spip , Drupal , BitFlux , eZPublish , Plume , Typo3, Postnuke, ...
<<GNU 4%
Zie Vrije software
<<GPL 4%
Zie Vrije software
<<LAMP 4%
LAMP is een acroniem voor een set van vrije softwarepakketten, die vaak samen gebruikt worden op het zelfde platform om dynamische websites te draaien: Linux , het besturingssysteem; Apache , de web server ; MySQL , het database management systeem (of databaseserver); PHP , Perl of Python , de scripttalen. Bij all2all hebben standaard LAMP systemen ook PostgreSQL inbegrepen als alternatieve databank.
<<Linux 4%
Linux is de algemeen gebruikte naam van een familie op Unix geënte besturingssystemen. Linux is vrije software en wordt onder de GPL verspreid: alle onderliggende broncode is door het publiek vrij te verkrijgen, vrij te gebruiken, wijzigen, kopiëren en verspreiden. Vanwege de wortels die het systeem heeft in het GNU-project, en omdat de meeste (maar niet alle) Linuxdistributies vitale onderdelen uit het GNU-besturingssysteem halen, geven sommige gebruikers en ontwikkelaars de voorkeur aan de naam GNU/Linux. Linux is in principe niet het volledige besturingssysteem, maar alleen de kernel gemaakt door Linus Torvalds in 1991. all2all gebruikt Debian GNU/Linux als basissysteem op de meeste van zijn servers .
<<Perl 4%
Perl (Practical Extraction and Report Language) is een programmeertaal gemaakt door Larry Wall omstreeks 1987 omdat hij een tool nodig had om informatie uit tekstbestanden te halen. Perl staat bekend als het Zwitsers zakmes van de programmeertalen, zijn flexibiliteit is ontzettend handig als je snel een programma voor een gespecialiseerde taak moet maken. Het is vrije software met een artistieke licentie of GPL. Perl is een script-programmeertaal. Het wordt geregeld gebruikt op webservers om CGI-scripts te schrijven. Zie ook : http://kiev.wall.org/~larry/
<<PostgreSQL 4%
PostgreSQL is een vrije relationele databaseserver , uitgegeven onder de flexibele BSD-licentie . Hij biedt een alternatief voor zowel open-source database management systemen, zoals MySQL en Firebird, als voor propiëtaire systemen, zoals Oracle, Sybase, DB2 en Microsoft SQL Server. PostgreSQL kan meer gegevenstypes dan andere databanken beheeren. Phppgadmin is een webapplicatie geschreven in PHP om gemakkelijk met PostgreSQL databanken te werken.
<<Radio 4%
Er bestaan verchillende software-oplossingen om een server als een echte radiostudio te gebruiken. Bijna allemaal zijn ze gebaseerd op Icecast of ShoutCast als audiostreaming server. Onder de meest interessante vrije projecten vindt men Soma ( http://www.somasuite.org/ ), Rivendell ( http://www.rivendellaudio.org/ ) of Airtime ( http://sourceforge.net/projects/airtime ).
<<Subversion 4%
Subversion (SVN) is een vrije tool waarmee het versiebeheer van een softwareontwikkelproject uitgevoerd wordt. Subversion vermakkelijkt het werk tussen verschillende ontwikkelaars. Bij de ontwikkeling van MediaWiki heeft SVN de rol van het oudere CVS overgenomen. Om databestanden over te brengen gebruikt Subversion het WebDAV protocol. Zie : http://subversion.tigris.org/
<<VideoLAN 4%
VideoLAN is een opensource project ontwikkeld door studenten van de Franse ingenieursschool École Centrale de Paris, later ook geholpen door ontwikkelaars uit meer dan 20 andere landen. VideoLAN bestaat uit twee modules : VLS en VLC. VLS (VideoLAN Server ) kan worden gebruiken om video (MPEG-1/2/4, DVD's) te verzenden in unicast of multicast over IPv4- of IPv6-netwerken. Het computerprogramma VLC (oorspronkelijk VideoLAN Client geheten) is een vrije mediaspeler, die een groot aantal audio- en videocodes ondersteunt, evenals ondersteuning voor DVD's, VCD's en diverse streaming-protocollen. De speler is multiplatform en biedt ook mogelijkheden voor het converteren van veel media van het ene formaat naar het andere. (Zie : http://www.videolan.org/ ).
<<Vrije software 24%
Vrije software is de verzamelnaam van software die verspreid wordt onder een licentie die de gebruikers van de software de volgende vrijheden geeft: de software mag door iedereen uitgevoerd (gerund) worden, voor welk doel dan ook ; de software mag door iedereen bestudeerd en aangepast worden ; om deze vrijheid in de praktijk mogelijk te maken moet iedereen toegang hebben tot de broncode van het programma ; de software mag door iedereen verder verspreid worden, zowel gratis als tegen vergoeding. Ook gewijzigde versies mogen verspreid worden, zodat de gemeenschap baat heeft bij de verbeteringen. Deze vier vrijheden worden in de talloze vrije software licenties in min of meer grote variaties en nuances beschreven. De bekendste vrije-softwarelicentie is de General Public License (GPL), de licentie die door Richard Stallman in 1984 is ontworpen en die aan de basis ligt van het GNU-project van de Free Software Foundation (FSF) .